jenayah
hargaRM 15
kategoriUmum
penulis
ACP (B) Mohd. Reduan Aslie
halaman305
berat0 gram
tarikh terbit15 Oktober 2009
isbn978-983-124-471-5
SINOPSIS
PENINGKATAN bilangan kes jenayah sejak kebelakangan ini amat membimbangkan. Adakah manusia kini hidup tanpa undang-undang atau jenayah sudah menjadi lumrah? Atau tanpa disedari, adakah kita sememangnya mendedahkan diri kepada bahaya jenayah? Melihat kepada situasi ini, ACP (B) Mohd. Reduan Aslie telah mengambil inisiatif bagi menyedarkan masyarakat tentang jenayah di persekitaran kita menerusi penulisannya. Maka, lahirlah buku JENAYAH.

Ia antara lain menerangkan tentang definisi jenayah, undang-undang jenayah, jenis-jenis jenayah, hukuman jika sabit kesalahan dan juga langkah-langkah mencegah jenayah. Ia merangkumi jenayah bunuh, bunuh diri, curi ragut, gangguan seksual, gengsterisme, jenayah dan remaja, keganasan rumah tangga, pelacuran, penderaan kanakkanak, penyalahgunaan dadah, rogol, siber, sumbang mahram dan juga tentang tangkapan dan hak-hak orang yang ditangkap. Bagi memantapkan lagi isi kandungan ini, turut dimuatkan ialah hasil kajian yang telah dilakukan dan juga data statistik dari pihak-pihak berkuasa.
Melalui pembacaan buku ini, kita dapat memahami dengan lebih jelas lagi tentang jenayah dan pada masa yang sama membanteras ia daripada terus berleluasa.
KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]