Deko Kek Untuk 'Beginners'


PERALATAN:

Turn table, cake board, cake comb (opt), pisau lepa, spatula, nozzle, piping bag, kek dan apa-apa jenis cream.

Kalau nak betul2 basic, cukup setakat ada pisau lepa (beli hat lurus je mcm gambar akan ni)... ;)

Turn table color pink ini untuk menyenangkan kita nak pusing2 kek... Masa mula2 akak takde benda ni. Cuma letak atas besen yang diterbalikkan... hehehe. Comb tu takde pun takpa... Saja akak letak sebab murah.. Nozzle dan piping bag pun tak perlu kalau tak mau tambah bunga, border atau seumpama.

ATURCARA DECO :

1) Mula2, letak kek di atas board. Saiz board ikutlah kesesuaian... kalau kek bersaiz 8 inci, pakailah board saiz 10 atau 10 1/2 inci... atau paling2 lebih 1 inci.

2) Buang lapisan atas kek atau kerak tu dengan pisau.. Akak suka guna pisau yang bergerigi halus dan nipis macam dalam gambar ni.. Kemaskan tepi kek sekali.. Kalau ada yg keras macam kerak kat tepi kek tu boleh buang. Tapi kalau rasa susah, tak payah buang apa-apa. Terimalah kek tu seadanya ye.. (sebenarnya mula2 dulu pun akak camtu...) :D

3) Proses CRUMB COATING... Sapukan krim nipis di sekeliling dan permukaan kek. Takpe kalau serbuk2 tu pun nak ikut sama. Tapi kalau buat lembut2, selalu dia tak ikut... Dah habis sapu, simpan kejap dalam peti sejuk (dalam 30 minit). Tujuannya supaya serbuk2 roti tu melekat dan tidak mencomotkan bila lapisan krim kedua dia sapukan.

4) Bila coating dah sedikit kaku, boleh mulakan sapuan krim yang lebih tebal. Sapukan krim perlahan-perlahan ke atas kek. Cikgu2 kata, mula dari permukaan kek (atas).. Tapi akak lebih selesa bermula dari tepi, baru buat yang atas. Selain tu, akak suka guna pisau lepa yang kecik je.. Akak memang murid yang suka melawan dan ikut kepala sendiri..hihi. Untuk lebih kemas dan cantik, celupkan pisau lepa tu dalam air panas, lap dengan tisu dan ratakan krim pada kek dalam keadaan pisau tu masih panas. Ini buat masa last.. untuk licinkan rupa kek.
 

Dah buat salutan kedua ni, bolehlah deco mengikut kreativiti menggunakan nozzle. 

Nak lebih jelas, search je kat youtube. Macam2 ada...

Kredit : Air tangan cik siti

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]