Bagaimana untuk menjahit lubang butang dengan tangan


Walaupun lubang butang mesin dijahit baik-baik saja, terdapat keadaan apabila orang yang bekerja tangan akan kelihatan lebih baik dan melakukan pekerjaan yang lebih baik. Mungkin anda ingin menambah sentuhan couture pada baju, baju atau pakaian anda, atau mungkin kain anda terlalu tebal untuk mesin anda menjahit lubang butang. Apapun alasannya, tutorial ini untuk menjahit lubang butang dengan tangan akan mengajar anda semua yang anda perlukan untuk bermula.

Apakah yang dimaksudkan dengan butang di tangan?

Perkara pertama untuk memahami tentang butang yang dijahit oleh tangan berbanding dengan yang dijahit oleh mesin adalah pengetua umum bagaimana ia berbeza.

Butang butang mesin dijahit dicipta dengan menandakan pembukaan lubang butang, menjahit tongkat bar di bahagian atas dan di bahagian bawah lubang butang, dan menjahit satu siri jahitan zigzag yang ketat di kedua-dua sisi pembukaan. Pembukaan untuk butang lubang itu sendiri dipotong selepasnya. Benang-bumbung pada butang lubang mesin dijahit sebelum pembukaan, jadi sedikit kain sentiasa ada di antara jahitan dan pembukaan. Biasanya ia terasa selepas mencuci pertama melainkan ia dimeteraikan dengan pemeriksaan fray.

Dengan butang butang tangan yang dikerjakan, konsep itu sedikit berbeza, seperti susunan langkah. Sama seperti butang lubang mesin yang dijahit, mula-mula anda menandai di mana anda mahu pembukaan menjadi. Daripada menjahit pertama dan memotong kedua, membalikkan perintah itu. Potong pembukaan dahulu, maka benang dijahit di atas pinggir mentah kain, membalut kain dengan benang. Ini mewujudkan kelebihan yang tidak pernah berlaku dan selesai sepenuhnya sepanjang pembukaan.

Mendatar vs. menegak

Corak anda mungkin akan memberitahu anda cara untuk meletakkan kedudukan butang anda, tetapi ada beberapa perkara yang perlu difikirkan jika anda membuat keputusan untuk mengerjakan kerja butang anda. Biasanya butang butang mendatar mempunyai hujung pendek rata di kedua-dua belah butang, tetapi anda boleh memilih sama ada peminat atau hujung lubang kunci di sisi yang paling dekat dengan bahagian dalam. Oleh itu, sebagai contoh, jika anda bekerja pada kot guaman, sisi yang menunjuk ke tengah-tengah kot akan mempunyai kipas atau lubang kunci. Di sinilah butang anda akan berehat apabila kot ditutup.

Untuk butang butang menegak, paling kerap hujung pendek di bahagian atas dan bawah kedua-duanya rata. Tetapi jika anda memutuskan anda mahu kipas melengkung atau lubang kunci lubang pada butang butang menegak lengkung pada butang lubang menegak biasanya dilakukan di kedua-dua hujung (tidak seperti butang lubang mendatar yang mana ia hanya dijahit pada bahagian paling dalam).

Petua umum

 • Apabila menjahit lubang butang dengan mesin jahit, kejuruteraan mesin akan melakukan tugasnya dan membuat semua jahitan walaupun, lebar yang konsisten, dan semua dengan ketegangan yang sama dari jahitan ke jahitan. Apabila mengendalikan lubang butang dengan tangan, semua ketepatan terpulang kepada anda. Berhati-hatilah untuk tidak tarik benang terlalu ketat, untuk mengekalkan kedalaman jahitan anda konsisten, dan untuk mengekalkan ketegangan.
 • Kadang-kadang orang suka berlipat ganda pada benang dan menjahit dengan dua lapisan pada masa yang sama. Menggunakan kaedah ini apabila bekerja dengan butang butang boleh membuat tekanan ketegangan thread anda sukar. Oleh itu adalah dinasihatkan supaya hanya menggunakan satu lapisan thread pada satu masa.
 • Seperti mana-mana lubang butang, lakukan ujian pada kain sekerap dengan ketebalan tepat. Jika lubang butang akhir akan dijahit melalui kain luar, kain lapisan, dan lapisan interfacing, kemudian lakukan ujian di bawah keadaan yang sama. Berlatih jahitan anda dan pastikan butang butang adalah ukuran yang betul untuk butang pilihan anda pada sampel ujian sebelum menjahit versi siap anda. Ingat, anda memotong kain itu terlebih dahulu pada butang lubang tangan yang bekerja supaya anda benar-benar yakin bahawa anda tahu panjang lubang tepat sebelum anda memulakan projek akhir anda.
 • Mahu mengukuhkan butang butang? Meletakkan kord nipis (seperti flora sulaman) di bawah jahitan boleh membuat lubang lebih kuat, memberikan kestabilan, dan memberikan butang butang penampilan yang indah.

Bagaimana untuk menjahit lubang butang dengan tangan

Sekarang anda tahu beberapa asas, di bawah adalah langkah-langkah umum bagaimana menjahit lubang butang dengan tangan. Seperti mana-mana jahit, terutamanya jahit tangan terdedah, amalan sempurna. Luangkan masa anda, amalan beberapa butang pada kain sekerap, dan tidak lama lagi anda akan menjadi pro! Demi kejelasan, perhatikan ilustrasi untuk setiap langkah, kerana anda dapat melihat butiran lebih mudah dengan cara ini.

Langkah 1. tandakan dan potong butang

Image

Menggunakan tanda corak sebagai panduan anda, tandakan penempatan untuk butang butang. Untuk butang lubang tangan yang bekerja, anda mahu menandakan hujung pendek, pusat, dan juga sisi panjang supaya anda boleh menjahit jahitan yang konsisten untuk kedalaman butang. Kedalaman harus kira-kira 1/16 "-1/8". Tanda-tanda ini perlu bersih dan kelihatan sangat jelas.

Sama ada menggunakan alat menandakan larut air, atau menjahit dengan tangan dengan jahitan baste. Jika anda menggunakan jahitan basi, pastikan anda menggunakan warna benang yang berbeza supaya ia mudah dikeluarkan selepas anda menjahit lubang butang.

Sebaik sahaja anda benar-benar pasti pada penempatan, dipotong di sepanjang pusat butang, dari satu hujung pendek ke yang lain.

Langkah 2. Tarik bahagian pertama

Image

Langkah 3. Jahit bahagian kedua

Image

Apabila anda sampai ke akhir, menjahit beberapa jahitan panjang untuk membentuk talang bar, kemudian teruskan bekerja dengan cara anda, membuat jahitan purl sehingga anda mencapai sisi lain. Bentuk tongkat bar lain pada akhir pendek yang bertentangan.

Langkah 4. Selesaikan

Image

Sebaik sahaja anda pergi ke sana, ketatkan jarum dan benang anda di bawah jahitan anda dan kembalikan benang anda ke bahagian yang salah untuk menjamin.

Kipas pilihan atau lubang kunci lubang

Image

Sekiranya anda ingin mencipta lubang kunci atau kipas pada kedua-dua hujung atau kedua-dua hujung butang lubang anda, cukup gambarkan atau bilahkan garis tambahan sebagai panduan anda, kemudian bukannya membentuk bar pada hujungnya, jahit dalam lengkung sehingga anda mencapai sebaliknya, teruskan seperti biasa.

 

Kredit: Beashandmade

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]