Tip pemakaian jubah


Tips Pemakaian Jubah <<

1. Memakai seluar panjang di dalam jubah anda.

Pastinya, ramai yang tidak pernah tahu tentang sebuah kisah di mana Rasulullah saw dan beberapa orang sahabatnya sedang berjalan menuju ke suatu tempat. Dalam perjalanan tersebut, dua orang wanita ansar juga sedang berjalan berdekatan dengan mereka. Tiba2, angin bertiup kencang. Lantas, Rasulullah saw memalingkan mukanya kerana risau melihat aurat wanita2 tersebut.

Namun, rupa-rupanya wanita tidak sekadar berjubah tetapi juga turut memakai seluar panjang.(bilmakna, aurat wanita tadi tidak terdedah walaupun ditiup angin). Melihat perkara ini, sahabat berkata kepada Rasulullah saw bahawa tiada apa2. Lalu, Rasulullah saw memuji wanita yang memakai seluar panjang dalam pakaian mereka.

Jadi, di sini, mana2 muslimat yang memakai seluar panjang di bawah jubah atau baju kurung atau dll mereka, tersenyumlah anda kerana anda dipuji oleh baginda Nabi saw, habibina.

2. Memakai kain dalam.

Ia terpulang pada hemat anda. Jika kain anda cukup tebal dan dapat mengelakkan daripada terlihat bentuk kaki, maka tidak perlu. 'Rasulullah saw apabila memilih antara dua urusan, baginda akan memilih yang mudah - maksud hadis'
Ehem. Mudah di sini bermaksud antara dua syariat yang satu susah yang satu mudah. Maka Rasulullah saw memilih yang mudah. Mudah di sini tidak bermaksud mengambil jalan mudah tetapi bertentangan dengan syariat.

Tetapi, pada kebiasannya, jika anda memakai jubah walaupun jubah yang berfabrik tebal, lebih baik untuk memakai kain dalam demi mengelakkan ternampak bentuk kaki ketika berjalan.

Jika anda pasti baju anda jarang (kebanyakan kain baju kurung pada dekad ini jarang2 belaka), jangan teragak-agak untuk memakai kain dalam. Rasulullah saw sangat prihatin terhadap baju yang jarang. Pernah dengar hadis Rasulullah saw yang menegur Asma' binti Abu Bakar, kerana pemakaian bajunya yang jarang sedangkan beliau, Asma' sudahpun baligh? Maka, ambil pengajaran daripada peristiwa tersebut. Asma' binti Abu Bakar tidak memalukan dirinya saja-saja melainkan supaya kita ambil ibrah.

 

Kredit: facebook peminat jubah

3. Memakai handsock.

Pemakaian handsock sebagai tanda prihatinnya anda terhadap syariat penutupan aurat.

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU

NEWSLETTER

Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]