Jenis lengan pakaian


Jika anda menjahit pakaian anda sendiri, maka tidak perlu mengikuti kanun setiap trend fesyen setiap minit. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pelbagai pilihan untuk corak, mewujudkan lebih banyak pakaian baru. Dalam kebanyakan kes, pemodelan lengan adalah bahagian penting dalam kerja. Ia boleh didapati dalam hampir semua jenis pakaian.

Jika anda menjahit pakaian anda sendiri, maka tidak perlu mengikuti kanun setiap trend fesyen setiap minit. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pelbagai pilihan untuk corak, mewujudkan lebih banyak pakaian baru.

Dalam kebanyakan kes, pemodelan lengan adalah bahagian penting dalam kerja. Ia boleh didapati dalam hampir semua jenis pakaian. Ini adalah baju kaos dan gaun, blus dan raglan, jaket, jaket dan jaket. Mewujudkan lengan memerlukan ketekunan yang tinggi. Hanya sempurna dipotong dan dijahit dengan betul, ia membuat pakaian yang harmoni, yang memberikan imej yang sempurna kepada pemilik sesuatu yang baru.

Sejarah item

Buat kali pertama lengan baju menjadi barang pakaian di Byzantium. Di seluruh dunia, mereka mula digunakan dalam reka bentuk pakaian dari abad XII. Dan secara beransur-ansur, jenis lengan mula berubah bergantung pada jenis dan tujuan item almari pakaian, yang menghasilkan rupa variasi yang besar.

Pada abad ke-15, keadaan material pemilik harta telah diadili oleh lengan baju. Orang kaya menghiasinya dengan batu-batu berhamburan dan sulaman yang rumit. Dan mereka tidak dijahit pakaian, tetapi dengan cara yang istimewa mereka terikat ke bahagian atas. Oleh itu, jenis lengan baju boleh diubah untuk kelihatan berbeza setiap kali.

Wanita yang terkenal mempersembahkan lengan mereka sebagai hadiah kepada pencinta mereka. Dan dalam pertandingan kesatria, pemenang dikagumi dengan cara yang luar biasa. Di arena, penonton melontarkan lengan baju mereka, dan semakin banyak di sana, semakin tinggi status ksatria itu.

Jenis-jenis baju lengan pada hari-hari itu sentiasa diisi dengan variasi yang lebih banyak dan lebih banyak, yang sebahagiannya dilupakan. Tetapi ada orang-orang yang sangat popular di zaman moden. Pada abad yang lalu, bilangan eksperimen pada bentuk dan reka bentuk lengan telah menurun dengan ketara.

Jenis lengan panjang pakaian

Pertama, mereka, di atas semua, boleh bervariasi panjang. Berdasarkan kriteria ini, lengan boleh pendek, panjang dan sederhana.

Harus diingat bahawa panjang lengan tidak selalu mencerminkan hanya musim. Beberapa abad yang lalu, di Rusia, atribut ini digunakan untuk menilai bahawa seseorang tergolong dalam lapisan sosial tertentu. Sebagai contoh, wakil kelas istimewa memakai lengan panjang. Dan orang-orang yang melancarkan, digulung atau terselipkan, berada di kalangan lapisan masyarakat yang rendah, kerana tanda ini melambangkan bahawa seseorang terlibat dalam buruh fizikal yang berat dan tidak menolak kerja yang paling kotor.

Bagaimana membezakan lengan dengan jenis lampiran

Satu lagi kriteria yang mana jenis lengan dibezakan adalah jenis lampiran. Mengikut klasifikasi ini, mereka boleh set-in, single-cut dan raglan. Lengan Vtachnoy dijahit ke dalam lubang lengan produk dalam gelung tertutup. Barisan jahitan boleh dibandingkan dengan bahagian silang lengan pada titik artikulasi dengan badan. Spesies ini adalah yang paling biasa. Lengan Vtachnoy boleh dipanggil dengan selamat, kerana ia sering digunakan ketika menjahit jaket, blus dan jenis pakaian kantor yang lain. Pada masa yang sama, sambil menambahkan sedutan dan pelbagai lipatan, anda boleh memberikan nota lengan ketat ini, kelembutan, dan rasa romantik.

Pertimbangkan pandangan berikut. Ini adalah lengan tunggal yang dicirikan oleh ketiadaan garis jahitan, iaitu, ia adalah satu dengan bahagian depan dan belakang pakaian. Keanehan corak ini memberikan produk dengan keanggunan lengan tunggal dan penghalusan.

Spesies seterusnya dengan nama raglan yang luar biasa, yang dihubungkan dengan nama baron, yang pertama kali mencuba pada lengan seperti itu, dijahit sepanjang garis serong berlari dari ketiak ke arah leher. Baron Reglan mengalami kecederaan parah, yang selalu sangat malu. Dan lengan seperti itu menyembunyikan kecacatan ini dari mata yang tajam.

Persepsi luar pakaian bergantung pada bentuk produk. Ia adalah lengan yang menjejaskan siluet keseluruhan pakaian, menentukan identiti gaya. Pada masa ini, apabila pakaian jahitan wanita menjahit, sering dianggap jenis lengan digabungkan.

Jenis lengan dipotong

Semua varian lengan yang diketahui, berbeza dalam pemotongan, boleh disenaraikan untuk masa yang sangat lama. Jika kita mengambil bentuk sebagai kriteria, maka kita membezakan jenis lengan yang berikut (gambar dibentangkan di bawah): dibakar, lurus dan tirus.

Dengan patut, terdapat lengan yang longgar dan sempit. Juga pada barang pakaian ini mungkin atau mungkin tidak manset.

Berikut adalah penerangan mengenai jenis lengan yang paling biasa.

"Lampu suluh"

Paling sering digunakan dalam versi pendek. Ia memberikan kepekaan dan romantik imej, menjadikan garis bahu dan keseluruhan ikat pinggang atasnya lebih tinggi. Oleh itu, ia kelihatan lebih baik pada perempuan dengan bahu yang sempit dan leher panjang. Juga sesuai untuk mereka yang jumlah badan yang lebih rendah adalah jauh lebih besar daripada yang lebih tinggi.

Buat kali pertama lengan "lampu suluh" cuba pada pelakon Marlene Dietrich, yang terkenal dengan kebanggaan dan keasliannya.

"Sayap"

Sesetengah jenis lengan muncul lama dahulu, termasuk "sayap". Pakaian sedemikian dipotong pada abad XV. Terutama menyukai pakaian dengan "sayap" dari mahkamah Perancis, yang menjahit mereka dari kain fluttering tipis, supaya lengan kelihatan seperti sayap sebenar.

Kini wajah ini digunakan apabila menjahit t-shirt wanita, baju dan pakaian. Bagaimana rupa produk akan bergantung pada bagaimana sayap dijahit. Ia boleh dibebaskan dengan percuma, dipasang di sepanjang garis bawah, atau dijahit sepenuhnya.

Pakaian dengan "sayap" sesuai untuk pemilik tangan langsing yang cantik. Juga kelihatan hebat pada kanak-kanak perempuan dengan jenis badan berbentuk pir.

Kimono

Dengan nama anda boleh dengan mudah menentukan tanah air dari jenis lengan ini. Sudah tentu, ini adalah Jepun. Di sana ia digunakan apabila menjahit pakaian rakyat tradisional. Di negara ini, kimono adalah jenis lengan panjang yang paling popular. Di luar Jepun, ia dilakukan dalam variasi jangka pendek atau sederhana.

Tidak sesuai untuk kanak-kanak perempuan dengan payudara besar dan ikat pinggang bahu, kerana ia meningkatkan visual.

Shuttlecock

Pada mulanya digunakan semata-mata dalam pakaian kanak-kanak, tetapi kini banyak digunakan dalam jahitan pakaian musim panas dan blus wanita. Ia adalah jalur renda atau kain, dijahit sedemikian rupa sehingga mencipta kesan visual gelombang lembut.

Memberikan imej kewanitaan dan kerosakan. Pakaian dengan pakaian lebih sesuai untuk kanak-kanak perempuan dengan angka sudut, kerana mereka melancarkan garis-garis dan melangkah peralihan tajam. Pada masa yang sama, orang-orang kecil yang terlalu tipis kelihatan seperti remaja dalam pakaian yang sama, oleh sebab itu kanak-kanak perempuan harus menolak flounces.

Lengan gaun pengantin

Di sini kepentingan utama dilampirkan pada gabungan lengan baju dengan rok dan korset. Panjang bergantung pada masa tahun dan keinginan pengantin perempuan.

Jenis lengan pada gaun pengiring pengantin:

 1. "Juliet". Perlahan bingkai bahagian atas lengan bawah, lancar memanjang ke pergelangan tangan. Sesuai untuk perkahwinan musim sejuk.
 2. "Tiga suku." Ia tidak sampai ke pergelangan tangan, berakhir sedikit di bawah tahap siku. Sesuai dengan hampir semua gaya.
 3. "Belon". Jenis lengan pendek seperti "belon" kelihatan hebat pada pengantin dengan bahu sempit dan badan atas kecil.
 4. "Terkejut." Lengan semacam itu hanya meliputi bahagian atas bahu. Sesuai untuk perkahwinan musim panas. Menekankan tokoh anggun pengantin.
 5. "Panggil". Ini adalah lengan yang terbakar, lancar memanjang ke pergelangan tangan.
 6. "Petal". Jenis lengan yang sama, corak yang terdiri daripada dua bahagian, mengurangkan jumlah tangan kerana fakta bahawa elemen-elemen tersebut bertindih antara satu sama lain di bahagian atas bahu.
 7. "Bishop". Ciri-ciri ciri termasuk kain kerja terbuka dan baju besi yang lebar.

Kredit artikel: Blog Nichobby .com

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]