SUHU DEMAM BERAPA DAN BILA PERLU KE KLINIK?

Jie | 23-06-2020
Demam?
Suhu demam

Kebelakangan ini, banyak perkongsian dan info yang kita peroleh tentang suhu demam lebih-lebih lagi sejak bermulanya wabak Covid-19. Apabila PKP bermula dan proses pengambilan suhu diwajibkan setiap kali mahu berkunjung ke mana-mana tempat awam, pasti ada perkongsian berkenaan suhu demam yang sebenar. Lebih lucu apabila prosedur ‘menembak’ (ujian saringan pengesanan suhu) dahi pengunjung menghasilkan suhu kurang daripada 36 ºC. Masing-masing mula membuat telahan dan mempertikaikan keberkesanan alat pengimbas suhu yang digunakan.

Bagaimanapun, berapa suhu demam yang sebenarnya? Di sini ada sedikit perkongsian daripada seorang doktor berkenaan DEMAM yang sering kali dipandang ringan oleh kebanyakan orang.

APA ITU DEMAM?

Demam adalah reaksi normal badan terhadap jangkitan dan penyakit lain. Ia bukan penyakit tetapi GEJALA.

Suhu badan normal antara 36.0ºC - 37.4ºC.

Suhu demam adalah 37.5ºC dan ke atas.

Suhu rendah (tidak normal) adalah kurang daripada 35ºC. *(INI TIDAK NORMAL YA!)

Suhu demam tinggi adalah 38.5ºC - 39.9ºC.

Suhu demam terlalu tinggi melebihi 39.9ºC. Perlu rawatan segera.

* Anak berusia 6 bulan hingga 6 tahun mempunyai risiko untuk mendapat DEMAM KEJANG (FEBRILE FIT) jika dibiarkan suhu demam berterusan meningkat, terutamanya jika melebihi suhu 38.5ºC.)

KENAPA BOLEH DEMAM?

Gejala demam menunjukkan adanya jangkitan kuman, contohnya virus atau bakteria. Ia juga dapat menunjukkan penyakit kronik atau sebarang tindak balas imunologi.

Demam berlaku apabila jangkitan kuman yang masuk ke dalam badan memberikan respons kepada sistem imuniti (pertahanan tubuh) kita untuk bertindak balas dan melawan kuman tersebut.

Mekanisme secara ringkas adalah interaksi antara exogenous pyrogens (kita bahasakan sebagai kuman/micro organism) dengan endogenous pyrogens (EP) (mediator proses imun penting seperti IL-1, IL-6, TNF-a ).

EP ini akan melepaskan asam arakhidonat selanjutnya diubah menjadi prostaglandin E. Prostaglandin ini membuatkan peningkatan hormon serotonin dan norepinefrin di area hipotalamus anterior (depan) justeru menghasilkan bacaan demam atau feeling feverish (elevated thermoregulatory set-point). Kemungkinan beberapa gejala lain akan timbul bersama seperti sakit-sakit otot, lemah badan, rasa sejuk, dll.

Paling kerap kita dapati adalah bacaan nadi atau degupan jantung kita juga menjadi laju apabila suhu badan meningkat. Betul tak?

Bila kita mengalami demam, sebenarnya badan kita terus membuat kompensasi cepat untuk menurunkan suhu dengan cara melebarkan pembuluh darah (blood vessel) bertujuan membenarkan haba or heat loss to environtment. Kelenjar peluh pada kulit kita atau sweat glands secret the fluid. As the fluid evaporates, heat is lost from the body, resulting body temperature will back to normal if possible.

KES 1

"Doktor, semalam saya rasa demam, tapi pagi ni dah ok, saya tak makan ubat demam pun.’’

Kes begini, jika hanya sekali saja rasa demam tapi setelah beberapa jam rasa demam dah hilang, (apatah lagi kalau demam itu hilang bukan disebabkan ubat) maka tidak perlulah datang ke klinik atau ke kecemasan hospital. Kemungkinan besar anda memang tidak demam atau boleh jadi sistem imun badan anda sudah membantu untuk menurunkan dan mengawal suhu badan kembali normal tanpa perlu ubat.

KES 2

"Doktor, saya rasa demam dah 3 hari, asal malam je rasa sejuk dan demam, kalau siang tak demam.. saya makan ubat waktu malam je.”

Jika demam on-off dan berterusan beberapa hari, YA kes ini perlu berjumpa dengan doktor dan kami akan membuat ujian darah jika perlu. Tetapi jika suhu terlalu tinggi dan badan tidak mampu untuk kompensasi, maka kita perlu bantuan lain, iaitu ubat untuk menurunkan suhu badan. (bekerja untuk menyekat (block) penghasilan prostaglandin dalam mekanisme yang disebut di atas tadi). Maka terhasilnya ubat yang dinamakan Paracetamol (Contoh jenama ubat yang dijual Actimol, Axcel Paracetamol, Avamol, Ifimol, Panadol Actifast, Fepril, dll)

Kita kena ingat, ubat demam yang kita ambil sekarang, iaitu Paracetamol adalah untuk menurunkan suhu demam, tetapi bukan membunuh kuman. Maksudnya, kemungkinan demam akan datang semula selepas beberapa jam makan ubat demam dan jika berterusan, itu menunjukkan kuman masih aktif dalam badan dan perlu rawatan lanjut.

KES 3

‘’Doktor, ada ubat demam lain tak selain paracetamol? Saya alergik dengan paracetamol.’’

Yup, ada. Kita ada ubat dari golongan NSAID (non-steroid) contohnya Ibuprofen dan Voren. Kalau di luar negara (e.g Europe) mereka menggunakan NSAID sebagai ubat demam, iaitu aspirin.

Ubat ini berfungsi sama seperti paracetamol, iaitu menghentikan penghasilan prostaglandin E. Ubat dalam golongan NSAID ini ada kelebihan lain di mana ia boleh membantu dalam menurunkan proses peradangan (inflammation) dan kebanyakan kita mengambilnya sebagai ubat tahan sakit (as pain killer).

Semoga bermanfaat.

Kredit: Dr. Arisman, MD

Sumber: CDC Fever mechanism, Dr. Jamilah, portal KKM, Medscape, MIMS Malaysia,

KALENDAR ALAF 21
KATEGORI BUKU
Buku terlaris

Novel
KRAF
  UMUM
   RESEPI

    NEWSLETTER

    Sebarang pertanyaan/jemputan, sila emelkan ke [email protected]